“Komt tot ons, de wereld wacht”

Als kind was ik altijd blij met advent, maar niet omdat het “Kind” er bijna was, maar omdat ik wist dat over vier weken de Kerstman zijn intrede zal doen in ons huis wiens pad niemand anders dan Sinterklaas moest effenen, die ook een graag geziene gast in ons stekkie was. Ik weet niet hoe het bij jullie was beste mensen, maar tijdens advent was ik als kind meer op de cadeaus geconcentreerd, die in de schoenen of onder de kerstboom moesten komen dan op het “licht dat in de nacht begint”. Toen was mij zeker nog niet opgevallen dat advent eigenlijk ons langste feest is en ook mijn kennis over de inhoud van dit feest is heel schaars geweest! Maar hoe is dat nu? Weten wij christenen anno 2016 wat advent eigenlijk is? Sommigen zeggen dat advent een soort verwachting is, weer anderen beweren dat het de voorbereidingstijd op het kerstfeest is en dat klopt ook, maar als wij hier dieper op ingaan dan zien wij dat advent ten eerste aan ons vertelt dat Gods beloften in vervulling gaan. “In Hem (Jezus Christus) worden alle beloften van God ingelost” (2 Kor 1,20) Met advent wordt duidelijk dat alle woorden van God waar en Amen zijn.

Ten tweede: met advent wordt duidelijk dat men ook tegenwoordig op Gods beloften bouwen kan. Onze Heer heeft niet alleen in het verleden zijn woord behouden, maar ook tegenwoordig doet Hij hetzelfde. Dat is het heden van de advent. Als kinderen van God zijn wij ook niet immuun tegen alle beproevingen van deze wereld. Bemoediging en troosting is ook bij ons op zijn plaats. Op de weg van het geloof worden wij moe, vanwege een rouw zijn onze ogen vol met tranen, wij voelen ons alleen en onze noodkreet hoort blijkbaar niemand. Laat ons daarom aan Gods beloften vastklampen met deze advent en samen zingen: “op U, mijn Heiland, blijf ik hopen”.

De derde boodschap van advent is: dat “Hij komt …en dan zal iedereen hem zien “(Op 1, 7). Zijn wij hier al klaar voor? Zijn wij al goed voorbereid op zijn komst? Zo ja, dan mogen wij ook zeggen wat op de laatste pagina van onze Bijbel staat: “Kom, Heer Jezus” ( Op 22, 20) want als U komt dan zullen wij klaar staan, klaar om U te verwelkomen, maar ook om U te zegenen, want “ Oprecht is het woord van de Heer, alles wat hij doet is betrouwbaar” (Ps 33,4)

Met deze gedachten wil ik aan jullie beste gemeenteleden, ook namens mijn familie, een gezegende adventstijd en prettige kerstdagen toewensen!

Tihamér

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.