Avondcontact

U hebt het misschien al opgemerkt maar het komende jaar, 2017, belooft een druk jaar te worden voor onze Brabantdamkerk. We herdenken dat de Reformatie in 1517 begon met de publicatie van de 95 stellingen van Maarten Luther in Wittenberg. Bovendien vieren we de 200ste verjaardag van de ingebruikname van de voormalige Capucijnen (klooster) kapel als kerk voor de Protestantse eredienst in 1817. Beide gebeurtenissen willen we niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Voor Refo 2017 is er een werkgroep samengesteld (voor onze kerk zijn ds. Buzogany en ondergetekende lid) werkzaam in Gent die een programma opstelt specifiek op Gent gericht, terwijl daarnaast ook een nationale werkgroep een globalere programmatie opstelt. We houden u hier uiteraard van op de hoogte.

De twee volgende seizoenen van Avondcontact zullen daarom volledig in het teken van deze beide herdenkingen staan. Dat betekent dat de voordrachten voornamelijk historisch geïnspireerd zullen zijn, met de nadruk op de tijd van Luther, m.n. de 16de eeuw, en de tijd rond 1817. We willen ons focussen op de geschiedenis maar ook op de kunst uit die tijden. Vooral de reformatie was een boeiende tijd, waarin we hopen te ontdekken hoe we de reformatie in de kunst/cultuur kunnen herkennen. Maar ook de actualiteit laten we niet los.

De volgende voordracht gaat door op donderdag 19 januari 2017 om 19u30 in het PCC. Stephen Murray zal ons laten kennismaken met de anglicaanse kerk: haar werkelijke kern, haar essentieel karakter. Het belooft een erg boeiende avond te worden.

19 januari 2017: Stephen Murray – Wie zijn de anglicanen?

Hoe is het mogelijk dat wij over een kerk spreken die protestants EN katholiek is, maar tegelijkertijd ook NIET protestants EN NIET katholiek? Is de anglicaanse kerk enkel en alleen opgericht om koning Hendrik VIII toe te laten van zijn vrouw te scheiden? Is de koningin het hoofd van de kerk? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen met andere godsdiensten? Wat is een Hoge of Lage Kerk? Is het buiten het Verenigd Koninkrijk alleen een kerk voor expats?

Over het ontstaan van de anglicaanse kerk circuleren heel wat misverstanden. In deze lezing maken we kennis met haar werkelijke kern, haar essentieel karakter.

The Reverend Stephen Murray werkte in de anglicaanse kerk van Canada sinds 2003 maar vanaf 2011 werd hij kapelaan van de anglicaanse kerk te Gent. Hij is Canadees van oorsprong maar blij dat hij is ‘blijven plakken’ in Gent. Als ‘Area Dean’ van België en Luxemburg heeft Stephen ook verantwoordelijkheid voor de parochies in dat gebied. Hij behaalde bachelor’s degrees van ‘Drama-in-Education’ en psychologie aan de Universiteit van Windsor en een ‘Master’s in Divinity’ aan het Trinity College van de universiteit van Toronto.

Plaats: PCC
Adres: Keizer Karelstraat 187, 900 Gent
Inkom: €2

Donderdag 19 januari 2017 Stephen Murray Wie zijn de anglicanen?
Donderdag 16 februari 2017 Tihamér Buzogàny De reformatie in Transsylvanië
Donderdag 16 maart 2017 Mieke Felix De eucharistie in het conflict tussen katholieken en protestanten
Donderdag 20 april 2017 Paul Gordyn Utopia van Thomas More

En vergeet niet, Avondcontact staat voor  “lezingen die inspireren”.